Blog


Tovább

Hogyan válasszak altatóorvost?


Aki komolyabb beavatkozás, operáció, implantáció előtt áll, gyakran dönt az altatás mellett. A magánszektorban azonban nem minden rendelő foglalkoztat saját aneszteziológust, többnyire inkább projekt-jelleggel dolgoznak akár hosszútávon altatóorvossal.

Ilyen esetben az orvos előre egyezteti az aneszteziológussal a beavatkozás időpontját, ő pedig megjelenik a megbeszélt időpontban a műtét napján, és elaltatja a pácienst. Azonban az éremnek van egy másik oldala is. Aki ugyanis az altatásos beavatkozás mellett dönt, az természetesen választhat „magának” altatóorvost. Itt merül fel a kérdés, hogy a páciens mi alapján szavazhat teljesbizalmat aneszteziológusának.

Bizalmi alapú kapcsolat


Az altatás minden esetben komoly beavatkozást jelent a szervezet természetes működésébe, így pedig bizony nem veszélytelen. Abban a percben, a páciens álomra szenderül, az altatóorvosa kezébe veszi az életfunkciói irányítását, és ő felel az ébredéséért is.

Altató orvos

A jó altatóorvos…


• A beavatkozás előtt teljes körűen megvizsgálja a pácienst. Megbizonyosodik arról, hogy a szervezete állapota lehetővé teszi az altatást, és nem kell komolyabb kockázattal számolni a műtét során. Ha bármilyen aktuális problémát észlel, ami veszélyeztetné a páciens biztonságát, akkor felelősségteljesen másik időpontra halasztja az operációt, hogy megóvja betegét az esetleges komplikációktól.
• Jelentős tapasztalattal rendelkezik. Bár az egyetemről kilépve ez lehetetlen, de a páciens biztonságérzetéhez nagyban hozzájárul, ha altatóorvosa minél több sikeres beavatkozást is maga mögött tud.
• Van engedélye az adott rendelőben, ez nagyon fontos. Aneszteziológus szakorvosként ugyanis kötelességünk minden olyan rendelőbe külön-külön kiváltanunk egy engedélyt, ahol altatni szeretnék. Erre a pácienseknek joguk van rákérdezni, sőt, a dokumentumba is kérhetnek bepillantást.
• Számlákkal tudja igazolni a felhasznált altatószerek beszerzését. Ez abból a szempontból nagyon fontos, hogy az orvos legálisan, ellenőrizhető úton jusson hozzájuk.
• Szimpatikus, barátságos, figyelmes és türelmes. Az altatás előtt a pácienseknek általában számos olyan kérdése merül fel, amit kizárólag az altatóorvos képes megválaszolni, neki pedig kötelessége is minden kételyt eloszlatni a páciens lelki nyugalma, és a bizalmi kapcsolat kialakulása érdekében.
• Van asszisztense, hiszen páciense számára teljes biztonságot csak asszisztense támogatásával nyújthat.

Bízunk benne, hogy a fentiek segítenek kiválasztani a megfelelő aneszteziológust a zökkenőmentes beavatkozás és a harmonikus együttműködés érdekében.

Így altatunk mi


Altatás előtt sokszor kapunk személyes kérdéseket pácienseinktől, amelyek érdekes módon nem az ő állapotukra, vagy az altatás részleteire vonatkoznak. Persze vannak olyanok, akik pontosan szeretnek tisztában lenni az adott altatószerekkel, azok hatásaival – de meglepő módon gyakran érdeklődnek az aneszteziológus szakma titkairól, és a személyes, lelki vonatkozásairól is. Összegyűjtöttük azokat a kérdéseket, amelyeket a legtöbbször hallunk, és összeírtuk a rájuk vonatkozó válaszokat is (amelyeket általában nincs lehetőségünk személyesen elmondani, hiszen mire belekezdenénk, a páciens már édesen alszik…)

Miért választotta ezt a pályát?


Kevés olyan kisgyermek van, aki arról ábrándozik, hogy aneszteziológus szakorvos lesz, de azért akadnak, akiket később megérint az altatás misztériuma. Kevesen tudják, de az altatóorvos egyszemélyben intenzív terápiás szakorvos is, így a képzettség és feladatkör egyaránt összetett. Egy műtéti beavatkozás során az altatóorvos mindvégig a háttérben van, és legjobb tudása szerint igyekszik biztosítani a sebésznek/fogorvosnak a műtéthez szükséges legkedvezőbb körülményeket, miközben folyamatosan figyeli a páciens állapotát is, és a monitor jelzéseit követve biztosítja a zavartalan, mély alvást. Ez a sokrétű szerep nagymértékű pszichés jelenlétet igényel, és hatalmas felelősséggel jár, ekképp megvan a maga páratlan szépsége.

Szokott izgulni a műtét előtt?


Nincs két egyforma altatás, hiszen nincs két egyforma páciens. Egy 13 éves fiú fizikai állapota csaknem mindenben különbözik egy 80 éves hölgyétől. Az altatás során használt szereket pedig minden esetben az anatómiai igényeknek megfelelően kell összeállítani, ezért rutinból altatni lehetetlen. Persze, az a szakorvos, aki hosszú évtizedek óta foglalkozik aneszteziológiával, és ez alatt az idő alatt több száz altatást levezényelt már, nyilván gyakorlottabb, mint fiatalabb kollégái; ez a hivatás mégsem a megszokáson alapul. Izgulni a szó szoros értelmében persze nem szoktunk, hiszen tisztában vagyunk az altatószerek hatásaival, és a beavatkozás előtt pontosan feltérképezzük a páciens állapotát, így minden esetben magabiztosan dolgozunk.

Nem lesz semmi gond, ugye?


Az altatóorvost mind morális, mind orvosi értelemben hatalmas felelősség terheli, ezért minden esetben a legjobb tudásunk szerint igyekszünk a nullára csökkenteni a kockázatot. A páciensek az altatásos beavatkozás előtt komoly, mélyreható vizsgálatokon esnek át, amelyek során pontos képet kapunk az élettani funkcióikról, és kizárólag akkor vállalunk altatást, ha teljesen megbizonyosodtunk arról, hogy ezzel nem veszélyeztetjük az egészségüket.

Fárasztó másokat altatni?


Meglehetősen, hiszen számos körülmény fokozott figyelmet és esetenként azonnali döntést, cselekvést igényel. Ezért komolyan odafigyelünk rá, hogy a pihenésre szánt idő valóban kikapcsolódással teljen, így minden altatást kellő figyelemmel, éberen végezhetünk. Ha bejegyzésünk olvastán további (esetleg szakmai jellegű) kérdései merültek fel, vegye fel velünk a kapcsolatot; készséggel állunk rendelkezésére!

5 dolog, amit nem tudtál az aneszteziológiáról


Összegyűjtöttünk Neked néhány érdekességet az altatásról és az érzéstelenítésről. Adj magadnak 2 percet, és olvasd végig; lesz néhány pont, ami biztosan mosoly csal majd az arcodra :)

1. 1842-ben végezték az első altatásos operációt. Crawford Long cisztát távolított el a páciense nyakából, a beavatkozáshoz pedig éterszármazékból készített altatószert. Ezt követően még 9 esetben altatta el a betegeit, köztük egy kisfiút, akinek amputálni kellett az egyik ujját. Hogy miért nem csinált több műtétet altatásban? A válasz egyszerű: az altatás a korszellemmel összeegyeztethetetlennek bizonyult, egyszerűen boszorkányságnak titulálták…

1841 - Első altatás 2. 1844-ben Horace Wells kéjgázzal húzta egyik páciense fogát.
3. Az első nyilvános, altatásban végzett beavatkozást 1846-ra datáljuk, azonban ez sajnos valamilyen okból kudarcba fulladt. Ekkoriban egyébként 3 módszert alkalmaztak a fájdalom csökkentésére. Az egyik a hipnózis volt, a másik az ópium, a harmadik pedig az alkohollal kevert puskapor.
4. 1847-ben Sir James Young Simpson kloroformot használ, ami azonban előre nem látott akadályba ütközik; a kálvinisták lázongani kezdenek a módszer ellen, így muszáj őket meggyőzni, hogy az érzéstelenítés nem ütközik az egyház tanaival. Ez nagyjából akkor sikerül is, amikor 1853-ban Victoria királynő kloroformos érzéstelenítővel hozza világra nyolcadik gyermekét, Leopoldot.

1847 - Első kloroformos altatás
 

5. 2011-ben Magyarországon először a Szundizz Velünk kezd mobil altatással foglalkozni. Tekintve, hogy ez a szolgáltatás hazánkban még nem ismert, az engedélyeztetés is a mi nevünkhöz köthető. Ezt kevesen tudják, pedig erre tényleg nagyon büszkék vagyunk.


www.mobilaltats.hu - Logó

Lépjen velünk kapcsolatba!


Mivel mobil cég vagyunk, kérjük az alábbi elérhetőségek valamelyikén egyeztessen időpontot, ha irodánkban szeretne felkeresni minket.

1119 Budapest, Rátz László utca 28.
I.emelet 4.

Ügyvezető:
Kalmár Gyula
+3630 / 411-68-48

Ügyfélkapcsolati menedzser:
Kalmár Fruzsina
+3630 / 179-51-85

Irodavezető:
Törökné Mihók Adrienn
+3630 / 649-89-32